Normes de Castelló, acte pel 90è aniversari : 17/12/22

17/12/2022

17/12/2022

19:30 A 15:36

Recinte de Fires i Mercats, Av. del Mar, Castelló de la Plana, Espanya

http://casteloperlallengua.blogspot.com/

15 €

Event Descripció

17 de desembre Acte central commemoració Normes de Castelló

Castelló per la Llengua culmina la commemoració del 90 aniversari de les Normes de Castelló amb un gran espectacle musical

  • El lema de 2022 «Una llengua per guanyar!» és una referència fusteriana
  • El 17 de desembre Castelló acollirà la cloenda dels actes

La commemoració del 90 aniversari de les Normes de Castelló culminarà amb un acte central a Castelló de la Plana el 17 de desembre. Amb un concert on participen més de deu artistes – des d’estils tradicionals als ritmes moderns-. I que pretén situar la ciutat que va acollir la signatura de les Normes del 32 i l’escena musical i cultural valenciana al centre. Al mes de setembre s’avançava una de les actuacions: Al Tall i la Unió Musical del Grau.

Serà el punt final d’un any de celebració i reivindicació lingüística i cultural amb motiu dels 90 anys de la signatura de les Normes de Castelló.

També conegudes com a Normes del 32: punt de partida de l’ús del mateix model de llengua a banda i banda del riu Sénia. Simbolitzen la unitat de la llengua catalana: contra els qui ens volen dividits, nosaltres ens reivindiquem en la unitat. Per unificar esforços i multiplicar les possibilitats de la nostra comunitat lingüística. Amb el nom de «Normes de Castelló» o «Normes del 32» es coneix l’acord que signaven, a Castelló de la Plana l’any 1932. Representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià.

La plataforma unitària Castelló per la Llengua -plataforma que engloba més de 25 entitats representatives de la societat civil castellonenca. I que a més a més, és l’encarregada d’organitzar els actes commemoratius de les Normes, va triar per enguany el lema. «Una llengua per guanyar» per commemorar el 90 aniversari de les Normes de 1932. Maria Nebot, presidenta de Castelló per la Llengua, ha explicat que el lema es proposa a partir de la cita de Joan Fuster. «La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia». “La situació del valencià és, en aquest moment, de retrocés pel que fa a l’ús social. Per això apel·lem a tota la ciutadania a fer servir el valencià com a llengua d’ús habitual. Per tenir una llengua viva ens ho hem de guanyar i fent servir la llengua és com guanya el valencià!”, ha reblat.

Durant tot l’any s’han succeït actes descentralitzats a diverses localitats de les nostres comarques.

Vila-real, Borriol, el Grau de Castelló i l’Alcora són alguns exemples. Entre les activitats, una exposició fotogràfica recorda el discurs Ara o mai pronunciat per Joan Fuster l’any 1982 a la Plaça de Bous de Castelló. Així com les diverses activitats que ha organitzat Castelló per la Llengua entorn de les Normes de 1932. Majoritàriament les fotografies són de l’autoria de Miquel Gómez, però també hi han participat altres fotògrafs i militants de la ciutat com Javier Hurtado, Vicent Jaume Almela i Josep Maria Ripollés.

L’Alcora va acollir una fira d’entitats, activitats i tallers infantils, un espectacle teatral i un concert de música en valencià. L’espectacle teatral és una producció que Aur-Art i Castelló per la Llengua han preparat exclusivament per a l’aniversari de les Normes de Castelló i el centenari de Fuster. Es tracta d’una aproximació a aquesta fita històrica destinada a públic familiar i que amb el nom de “És ara, Joan?

Normes de Castelló

Després d’aquest recorregut, arriba el moment de la capital de la Plana Alta, la ciutat que va acollir aquesta fita històrica per avançar cap a la normalització lingüística.

Maria Nebot, presidenta de la plataforma Castelló per la Llengua, ha remarcat que “volem que Castelló siga, aquest desembre, l’epicentre d’una gran mobilització i festa cultural entorn les Normes del 32 i la unitat de la llengua”.

El dia 17 de desembre serà un punt de trobada per a l’escena musical i la societat valenciana. El cartell compta amb una gran varietat perquè tothom puga ser partícip del moment. Obrirà l’acte Parint Versos, projecte coral i musical amb veu de dona amb què diverses artistes s’uneixen per revalorar la música tradicional valenciana. Amb el cant d’albades, que versaran específicament sobre les Normes de Castelló i la promoció del valencià.

Seguidament, i com s’anticipava, Al Tall i la Unió Musical del Grau seran els convidats d’honor. El grup valencià, amb més de 16 discos a l’esquena i que han esdevingut la banda sonora de moltes generacions. Va actuar per última vegada en 2012. La proposta de Lola Bou i Manel Brancal i la trobada Borja Penalba, Mireia Vives, Feliu Ventura i David Fernandez. També posaran el to al concert amb sons de cantautor, íntims i potents al mateix temps.

Altres artistes presents, i que a més han presentat els seus últims treballs, són JazzWoman i Auxili. Des dels seus caràcters singulars, la cantant valencia i la reagge band seran els encarregats de fer ballar al públic amb estils variats i sons actuals.

Per últim, tancarà aquesta jornada l’orquestra castellonenca La Kinky Band.

Amb una llarga trajectòria i molt estimada pel públic per fer de cada directe una festa amb diversitat d’estils i diversió. Com veiem, propostes per a tots els públics però amb un denominador comú: projectar des de la música la nostra cultura i llengua en tots els àmbits.

Les entrades es poden aconseguir a través del web, https://www.notikumi.com/channel/castello-per-la-llengua/2022/12/17/concert-en-commemoracio-del-90-aniversari-de-les-normes-de-castello.Tenen un cost de 15 euros que es destinaran als costos generats d’aquest gran esdeveniment.

“Enguany, en el 90 aniversari de les Normes, i per ser l’Any Fuster, ens hem de mobilitzar per demostrar que som un poble orgullós amb la nostra llengua”.

Organizers

Castelló per la Llengua

Plaça d’Hort dels Corders, 4 C.P 12001. Castelló de la Plana.

castelloperlallengua@gmail.com

http://casteloperlallengua.blogspot.com/

About the Organizers

Què és «Castelló per la Llengua»?
 
La plataforma «Castelló per la Llengua» naix de la voluntat de coordinar els esforços de tot un conjunt de partits, sindicats, associacions i col·lectius de Castelló de la Plana per la normalització del valencià: l'objectiu que ens aplega és la voluntat de viure plenament en la nostra llengua.
 
Una llengua que volem viva, forta i unida i present a tots els àmbits (des de l'ensenyament a la justícia, del cinema a la premsa diària), perquè és un lligam d'identitat amb el nostre passat i ens projecta cap al futur que volem, de pobles lliures i solidaris, i units en la diversitat.
 
Amb aquests objectius, ens organitzem per a mobilitzar-nos, estendre la consciència i defensar-nos de les polítiques que ens neguen la normalitat.
 
 
Qui en forma part?
 
Qualsevol col·lectiu que compartisca aquests objectius hi és benvingut, i com més serem millor. De moment, ja en formem part diverses associacions del món de la cultura (Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana-Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Plataforma per la Llengua, ACV Tirant lo Blanc), partits (Compromís, ERPV, EUPV, PSPV-PSOE), sindicats (STEPV, CGT, SEPC), organitzacions i col·lectius (Arran, Esquerra Independentista de la Plana, Endavant, Bloc Jove) i altres associacions (Grup de Recerca de la Memòria Històrica, Botafocs, Centre Excursionista de Castelló, El Camí, Moviment de Renovació Pedagògica, El Pont-Cooperativa de lletres).

 Què fa «Castelló per la Llengua»?
 
El que ens ha unit és el treball al voltant de les Normes de Castelló, per unificar esforços en els actes d'homenatge que diversos col·lectius han organitzat ininterrompudament des de l'Aplec a la Plaça de Bous del 25 d'abril del 1982, en què se'n commemoraven els 50 anys. Les Normes de Castelló o del 32, punt de partida de l'ús del mateix model de llengua a banda i banda del riu Sénia, simbolitzen la unitat de la llengua catalana: contra els qui ens volen dividits, nosaltres ens reivindiquem en la unitat per unificar esforços i multiplicar les possibilitats de la nostra comunitat lingüística.
 
Organitzem cada any una manifestació al voltant del 21 de desembre, coincidint amb la data de signatura de les Normes, que volem que siga punt de trobada i de visibilització de les diverses mobilitzacions en defensa de la llengua. «Castelló per la Llengua» també dóna suport a les mobilitzacions dels sindicats i els col·lectius de l'ensenyament per un model d’escola valenciana, plurilingüe i multicultural, així com a la reivindicació d'un espai de comunicació per a tota la nostra comunitat lingüística: volem TV3 al País Valencià i reivindiquem una RTVV digna, de qualitat, que respecte la pluralitat informativa i amb continguts 100% en valencià.
 
 
Per què cal moure's per la llengua?
  • Perquè després d'avanços històrics, el govern valencià ens condemna a retrocedir. Perquè el trilingüisme busca la marginació del valencià a l'ensenyament. Perquè la censura de TV3 ens nega l'accés a una televisió pública en la nostra llengua. Perquè volem que Nou siga una televisió pública, de qualitat i 100% en valencià, sense censura ni manipulació.
  • Perquè al «divideix i venceràs» dels qui voldrien que desaparegués la nostra llengua, hi oposem el lema que diu que «la unió fa la força».
  • Perquè volem una llengua unida i forta en la diversitat, amb un únic model de llengua per a tota la comunitat lingüística catalana, que siga flexible amb les diverses varietats.
  • Perquè moure's per la nostra llengua és la millor manera de defensar la dignitat de tots els pobles i cultures: ningú ha de renunciar a la seua cultura i a la seua llengua, que l'arrela a l'entorn i al record del seu passat.
 
Et calen més raons? Suma-t'hi i participa de les mobilitzacions!

How to Register?

VENDA D’ENTRADES

Contact Information

castelloperlallengua@gmail.com

Visited 392 times, 2 Visits today

Deixa un comentari

Related Event

BALLARINXS

La Palomera, Carrer del Comte Borrell, 121, Barcelona, Espanya

03/02/2023

10:00 To 14:00

La Companyia Vero Cendoya busca ballarinxs de dansa contemporània per la seva nova nova producció. Busquen ballarinxs de dansa contemporània amb disponibilitat durant  diferents mesos de l’any… Llegeix més…

Històries quotidianes transformades en cançons

Sinestesia, Carrer de Santa Caterina, Barcelona, Espanya

23/03/2023

21:00 To 23:00

Històries quotidianes transformades en cançons, amb Carles Sanahuja el 19)03/23 a la Sala Sinestesia de Barcelona En Carles interpretarà, Històries quotidianes transformades en cançons, junt amb la… Llegeix més…

CONCURS DE CARTELLS

Carrer del Pou de la Figuera, 15, 08003 Barcelona, Espanya

11/11/2022 To 29/01/2023

L’OBRA DEL BALLET POPULAR CONVOCA UN CONCURS DE CARTELLS PER L’APLEC D’ESBARTS I LA TROBADA SARDANISTA A MONTSERRAT PER A L’ANY 2023 BASES DEL CONCURS DE CARTELLS… Llegeix més…