Mounir Fatmi. Mentre arriba la tempesta

17/03/2022

19/06/2022

18:24 A 20:00

Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma, Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10, 07012 Palma, Espanya

https://www.esbaluard.org/ca/

Des de 0 a 6,00 €

971908200

Event Descripció

«Mentre arriba la tempesta» és un projecte creat per mounir fatmi que reflexiona, des del convuls context actual, sobre l’elaboració de tots els relats que fa temps que ens sotmeten, unes narracions que, des d’una violència física i intel·lectual, han marcat el nostre passat i condicionen el nostre futur.

A partir d’una gran instal·lació central titulada Inside the Fire Circle 02 [Dins el cercle de foc 02], l’artista planteja una treballada metàfora sobre la construcció de la història, sobre els seus condicionants, els interessos que la regeixen i les manipulacions que emanen des del poder dominant, tot i que deixa alguna escletxa d’esperança perquè aquesta societat, entre lligada de mans, desballestada i indolent, s’activi en la recerca d’un canvi que és més necessari que mai.

S’han creat tres peces noves específicament per al projecte: The Point of No Return [El punt de no retorn], en què fatmi aborda el tema d’un món envaït per la informació en el qual tot s’ha convertit en dades, gràfics i símbols, sovint complexos i incomprensibles, que sintetitzen i transmuten la nostra relació amb la realitat; Before the Storm [Abans de la tempesta], una gran instal·lació pictòrica, amb clares referències a la tradició decorativa de l’art islàmic, on uns inquietants ataurics policromats es converteixen en una representació evident d’aquesta contemporaneïtat estremida en què ara vivim; i Poems: The Missing Show [Poemes. l’exposició perduda], en què realitza un poètic vídeo que ens incardina a qüestions que tenen a veure amb la por a l’altre, l’exclusió, la xenofòbia o el perill sibil·lí dels estereotips, les generalitzacions i els prejudicis que emanen des de les consignes produïdes per l’hegemonia de l’imperi. Aquestes tres obres es completen amb dues peces més ja conegudes: The Angel’s Black Leg [La cama negra de l’àngel] (2011) i History is Not Mine [La història no és meva] (2013).

Mounir Fatmi va néixer a Tànger (el Marroc) el 1970. Als quatre anys la seva família es traslladà a Casablanca, als desset se’n va anar a Roma, on es matriculà a l’Acadèmia de Belles Arts, per seguir la seva formació a l’Escola de Belles Arts de Casablanca i, finalment, a la Rijksakademie van Beeldende Kunsten d’Amsterdam. Emprant materials obsolets com ara cables d’antena o màquines d’escriure velles, treballa sobre una arqueologia experimental que examina el paper de l’artista en una societat en crisi, mentre qüestiona els límits de la memòria, del llenguatge i de la comunicació. La seva investigació reflexiona sobre la història de les tecnologies i la seva influència en les ideologies, en la cultura popular, en la transferència de coneixement i en el poder suggestiu de les imatges.

Les instal·lacions de fatmi han estat seleccionades en diverses biennals: Venècia, Sharjah, Dakar, Sevilla, Gwangju, Lió, Auckland, Bamako, Shenzhen, Setouchi i Echigo-Tsumari. El seu treball s’ha presentat en nombroses exposicions individuals: al Migros Museum für Gegenwartskunst de Zuric, al MAMCO de Ginebra, al Musée national Pablo Picasso de Vallauris, a la Fundació AKbank d’Istanbul, al Museum Kunstpalast de Düsseldorf o a la Göteborgs Konsthall. Ha participat en importants col·lectives en espais com el Centre Pompidou de París, el Brooklyn Museum de Nova York, el Palais de Tokyo de París, el MAXXI de Roma, el Mori Art Museum de Tòquio, el MMOMA de Moscou, el Mathaf de Doha, la Hayward Gallery i el Victoria & Albert Museum, ambdós de Londres, el Van Abbemuseum d’Eindhoven, el Nasher Museum of Art de Durham, el MNCARS de Madrid o el Louvre d’Abu Dhabi. Ha rebut guardons com ara l’Uriöt Prize a Amsterdam, el Léopold Sédar Senghor de la Biennal de Dakar, el premi de la Biennal del Caire o el Silver Plane Prize a Moscou.

Organizers

Es Baluard Museu

Plaça Porta de Santa Catalina 10, Palma 07012

museu@esbaluard.org

971 908 200

https://www.esbaluard.org/ca/

About the Organizers

Comissariat: Fernando Gómez de la Cuesta

How to Register?

Dimarts a dissabte, de 10:00 a 20:00 h.
Diumenge de 10:00 a 15:00 h.
Dilluns, tancat.
La taquilla roman oberta fins a
30 minuts abans de l’hora de tancament.
El museu tanca els dies 1 de gener,
1 de maig i 25 de desembre.

Contact Information

museu@esbaluard.org

Visited 325 times, 2 Visits today

Deixa un comentari

Related Event

Hem de parlar

Carrer de los Castillejos, 179, Barcelona, Spain

20/12/2022 To 01/02/2023

20:00 To 21:00

Una peça de dansa/teatre que parla de les relacions familiars i els seus conflictes. DURADA:  50  Del dt. 20.12.22 al dc. 01.02.23 a la Sala Versus Glòries HEM… Llegeix més…

IRÍDIA FEST

Sala Paral·lel 62, Avinguda del Paral·lel, 62, Barcelona, Espanya

02/02/2023 To 03/02/2023

L’IRÍDIA FEST tindrà lloc els dies 2 i 3 de febrer amb una combinació de músiques que integren jazz, rap, kuduro y reggaetón. Els beneficis aniran destinats a finançar el Servei d’Atenció i… Llegeix més…

ELS ALTRES

Teatre Sans, Carrer de Can Sanç, 5, Palma, Espanya

13/01/2023 To 22/01/2023

20:30 To 21:50

ELS ALTRES DE JEAN-CLEAUDE GRUMBERG AL TEATRE SANS de la mà d’Estudi Zero Teatre. Del 13 al 22 de gener Dv, ds 20:30h i Dg 19h ELS… Llegeix més…