Skip to content
S'Agenda

El Gran Recapte del 19 al 27 de novembre 2021: 13ª edició

el gran recapte
View Calendar
19/11/2021 - 27/11/2021 Tot el dia
El Gran Recapte del 19 al 27 de novembre 2021: 13ª edició
Phone:933 464 404
Address: Carrer del Rei, 08717 Jorba, Barcelona, Espanya

 

 

EL GRAN RECAPTE

EL Gran Recapte

El Gran Recapte és una campanya clau per als Bancs dels Aliments. Perquè amb els gairebé 5 milions d’aliments aconseguits a Catalunya, es pot proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos.

La 13ª edició del Gran Recapte d’Aliments se celebrarà a finals del mes de novembre del 2021. Les dates seran del 19 al 27 de novembre als establiments. I de l’11 de novembre a l’11 de desembre per al Gran Recapte on line.

L’any 2020 els Bancs dels Aliments ja van modificar el format de la campanya degut a la irrupció de la COVID, substituint la recollida massiva d’aliments per una campanya virtual de donacions monetàries. Les donacions monetàries es podran fer a la caixa dels supermercats, les parades dels mercats i els establiments de petit comerç.

Tot i el canvi de format, el voluntariat continua sent clau i tornarà a estar present als punts de recollida malgrat suprimir la donació física d’aliments. El voluntariat informarà a la ciutadania del nou format del Gran recapte i el convidarà a participar.

Amb la suma de les donacions els Bancs dels Aliments adquiriran els productes en funció de les necessitats en els diferents períodes de l’any. I a més, aquestes donacions monetàries permeten adquirir productes frescos i refrigerats d’alt valor proteic. Una altra avantatge que permet aquest nou model és l’entrega de targetes monetàries als beneficiaris. Així les persones ateses poden triar als establiments els productes d’alimentació que més els calen.

L'Emergència social POST COVID

Des de la irrupció del COVID, els Bancs dels Aliments han hagut d’afrontar un augment exponencial de la demanda d’aliments. El nombre de persones receptores ha passat de 195 mil al gener de 2020 a les 250 mil actuals, el que suposa un increment del 30%.

L'escenari de post pandèmia és un escenari d’incertesa en què la ralentització de l'activitat econòmica, comporta que moltes persones tinguin dificultats per a cobrir les necessitats bàsiques.

Tot i aquesta situació, els Bancs dels Aliments han fet un gran esforç per equiparar els quilos distribuïts a l’augment de la demanda. Al llarg de 2020 s’han distribuït prop de 30 milions de quilos d’aliments que han arribat a una mitjana de 250 mil persones mensuals, a través de 628 entitats receptores.

EL BANC DELS ALIMENTS DE BARCELONA HA POGUT MANTENIR LA DISTRIBUCIÓ D’ALIMENTS AL LLARG DE L’ANY 2021, TOT I UN INCREMENT DEL 30% DE LA DEMANDA

El Banc dels Aliments de Barcelona fa balanç del que portem d’any i informa que des de gener fins a juliol ha distribuït 14.390.667 quilos d’aliments. Aquesta xifra ha permès mantenir una mitjana d’entrega de 14 quilos/persona/mes, tot i l’augment d’un 30% del nombre de beneficiaris.

L’emergència social que ha comportat la pandèmia ha obligat als Bancs dels Aliments a realitzar un gran esforç. Per tal de garantir l’aprovisionament de les entitats d’iniciativa social que atenen a les persones més vulnerables. Segons dades recents de l’IDESCAT l’actual taxa de pobresa se situa en un 26’3% i la pobresa severa passa d’un 5’7% al 6’2%.
Gràcies a les ajudes rebudes al llarg del 2020 i durant el 2021 s’han pogut aprovisionar aliments bàsics com la llet, l’oli i els llegums; també hem adquirit producte fresc com pollastre, peix i ous. Aquestes ajudes han provingut d’empreses agroalimentàries, d’altres empreses que han donat fons i de les aportacions de la ciutadania. Tota aquesta ajuda està garantint aquest 2021, el funcionament de la Fundació.

La passada edició d'El Gran Recapte va ser clau, ja que amb els 7.851.000 d’euros aconseguits s’han pogut adquirir 5.033.000 de quilos d’aliments variats a tot Catalunya, dels quals 3.5 milions de quilos corresponen a la demarcació de Barcelona.

El Gran Recapte 2020 va haver de modificar el seu format per adaptar-se a les restriccions, transformant la donació física d’aliments en donacions econòmiques. Un canvi que la ciutadania va entendre que venia propiciat per l'actual pandèmia i va col·laborar, de nou, de forma massiva. Fet pel que els Bancs dels Aliments catalans estan enormement agraïts. El nou format que va tenir el Gran Recapte l'any passat, ha permès als Bancs dels Aliments gestionar les donacions destinades a aliments. Amb molta més eficiència, amb productes essencials i per un període molt més prolongat que altres anys.

Gràcies a les donacions aconseguides amb el Gran Recapte i altres campanyes, els Bancs dels Aliments catalans han pogut començar a implementar una nova modalitat d’ajuda a les persones necessitades, àmpliament demanada per les entitats socials: targetes monetàries de cadenes alimentàries que permeten a les persones comprar aliments en funció de les seves preferències. La iniciativa ha estat molt ben acollida per les entitats receptores i molt ben valorada per Creu Roja i Caritas. El valor d’aquestes targetes monetàries entregades ascendeix a 757.468€

el gran recapte

Voluntariat

El voluntariat en el Gran Recapte: peça clau

Les persones voluntàries seran presents als punts de recollida el divendres 19 i el dissabte 20 de novembre a l'entrada de la botiga i portant una armilla d'un sol ús i mascareta; faran torns de 4 hores cobrint les botigues més significades (un miler aproximadament)

Les seves funcions seran informar als clients del canvi d'operativa per motius de seguretat degut a la pandèmia, i de com es pot fer una donació aquest any directament a la caixa de l'establiment. Es podrà donar, 3, 5, 10, 20, 50€ o la quantitat que vulgui el donant i el destí dels diners serà per a la compra d'aliments a la mateixa cadena on compra el client, destinats a les persones en situació de vulnerabilitat.

També explicaran a la ciutadania com es poden fer donacions online a través de la web del Banc dels Aliments: granrecapteonline.com, o a la web de la mateixa cadena de distribució si ofereix el servei de compra online. Quan es faci una donació a la caixa, se’ls facilitarà una adhesiu simbòlic per enganxar-lo al cartell en forma de banyera, situat a l'entrada de l'establiment.

Fes-te voluntari d'El Gran Recapte

El voluntariat haurà de cobrir un torn de 3h/4h durant els dies de recapte, al punt de recollida que hagin triat. Hi haurà un màxim de persones voluntàries per torn depenent del punt. La coordinació tindrà accés a l'e-mail i al telèfon mòbil del seu equip de voluntariat per a poder coordinar-se amb ells/elles. No s'accepten inscripcions de menors de 16 anys, únicament poden constar com acompanyants d'un adult. Més informació

Fes-te coordinador d'El Gran Recapte

La coordinació haurà de contactar i gestionar l'equip de voluntaris (2 persones per torn), durant els dies 19 i 20 de novembre, al punt de recollida que hagin triat. El coordinador disposarà d'una àrea de gestió al web a on trobarà tota la informació necessària. Més informació

Tria el punt en el que vols fer voluntariat durant el GRAN RECAPTE 2021.

  • El Gran Recapte Barcelona
  • El Gran Recapte Girona
  • Lleida
  • Tarragona

 

EDICIÓ 2020