Skip to content
S'Agenda

OVIDI, MAI NO SE’N VA, SEMPRE ÉS QUI TORNA.

Ovidi Montllor i Mengual (Alcoi, 4 de febrer de 1942 – Barcelona, 10 de març de 1995) fou un actor i cantautor alcoià pertanyent al moviment de la Nova Cançó, amb una extensa trajectòria professional de més de deu àlbums editats en vida i una cinquantena de pel·lícules, 30 muntatges teatrals i diversos programes televisius

Ovidi Montllor era fill d’una família de classe obrera de l’Alcoi de postguerra. Era el més gran de tres germans. De caràcter malaltís, aprofitava per a llegir les obres que el seu oncle li havia deixat en exiliar-se. Encara no havia complert 12 anys quan va haver de deixar l’escola per les necessitats econòmiques familiars. S’hagué d’espavilar en el món laboral treballant en 36 oficis diferentscom a mecànic, adroguer, venedor ambulant, obrer tèxtil, cambrer, pastor, picapedrer, reporter o comptable. Per combatre les desigualtats que havia observat, quan es traslladà a Barcelona el 1959 s’integrà al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i després al Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC).

Cantant i poeta

Inicià la seva carrera artística en el món del teatre el 1965, el 1967 aprengué a tocar la guitarra de forma autodidacta i el 1968 començà a cantar professionalment i enregistrà el seu primer disc, La fera ferotge, una crítica a l’obsessió del franquisme per l’ordre, la lluita desigual de l’antifranquisme, i la passivitat de les classes mitjanes. Aquest disc el vinculà amb la Nova cançó i inicià diversos concerts amb Toti Soler.

A partir del 1968, començà a interpretar poemes musicals d’autors com Vicent Andrés EstellésJoan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Pere QuartJosep Maria de Segarra, entre d’altres. Açò, més tard, el relacionaria amb la Nova Cançó. Un moviment artístic musical que va nàixer durant el franquisme. I que pretenia impulsar la llengua catalana mitjançant un llenguatge reivindicatiu. La divulgació de l’obra de poetes catalans va ser una de les constants de la seva vida. I juntament amb RaimonFrancesc Pi de la Serra Lluís Llach, les seves cançons van ser referents de l’antifranquisme fora de l’àmbit catalanoparlant. El govern valencià el va silenciar i fou vetat a la Radiotelevisió Valenciana.

Homenatge a Ovidi Montllor a Sueca Ribera Baixa, 20 de juny 2015

El 23 de novembre de 2014 l’associació cultural La Xala i el col·lectiu Reconstruint Fuster de Sueca van fer un acte d’homenatge a Ovidi Montllor.

Ovidi per Ovidi (Documental, TV3 10 de Setember 2015)

Entrevista a Ovidi Montllor al programa de TVE de Catalunya “Personatges”, conduït per Montserrat Roig. Any 1978

Ovidi Montllor diu Sagarra. Emés el 29/12/1994. Espectacle enregistrat al Teatre Lliure de Barcelona en maig del 1994, pocs mesos abans de la mort d’Ovidi Montllor.

El cantautor recita i canta poemes de Josep Maria de Sagarra dins els actes commemoratius del centenari del seu naixement. L’acompanyen musicalment Toti Soler, Toni Meler i Eugeni Gil.
https://www.sagendacultura.cat/tot-recordant-ovidi/
https://www.sagendacultura.cat/la-dansa-al-pirineu-te-nom-dansaneu-part-1/

%d bloggers like this: